Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors.
Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Responsive image


Atzavara

Infotaula d'ésser viuAtzavara
Agave americana Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN13507070 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreAsparagales
FamíliaAsparagaceae
GènereAgave
EspècieAgave americana Modifica el valor a Wikidata
L., 1753

L'atzavara, agave, donarda, pita, pitalassa o pitera (Agave americana),[1] és una planta plurianual originària de Mèxic, on se coneix amb el nom de maguey, i cultivada arreu del món. Les fulles, de fins a dos metres de llargada, generalment de color verd clar o blavenques, carnoses i dures, creixen des del sòl mateix i formen una roseta que pot arribar a tenir un diàmetre de quatre metres.

També pot rebre els noms d'àloe, atzavara de tanques, donardera, escarxot, figuerassa, figuerasses de marge, figuerasses grosses, fil i agulla, maguei, pita americana, pitera borda, piterassa, piteres, platanera borda i punyalera.[1] Addicionalment s'han recollit les variants lingüítiques adsabara, agabe, aloe, arxavara, atsabara, atzavera, edsabara, espada de foc, fil-i-agulla, filiagulla o pitrera.[1]

L'atzavara només floreix una vegada al llarg del seu cicle vital (és, doncs, una planta monocàrpica) i, quan ho fa, fa créixer del centre una llarga tija de fins a deu metres coronada per una panícula de grans flors grogues. La planta mor després de la floració.[2] El cicle vital sol durar uns vint-i-cinc anys.

Per destil·lació dels sucs fermentats de la planta (pulque) s'obté el mescal, que en general és el nom que reben els destil·lats d'extractes fermentats d'agavàcia, exceptuant-ne el tequila, que és un destil·lat amb denominació d'origen d'una àrea concreta, fet a partir de l'espècie Agave tequilana (o Agave Weber).

Arreu del territori espanyol està catalogada com a espècie exòtica invasora. Entre altres, això implica que està prohibit comercialitzar-la i introduir-la al medi natural. Tampoc es poden reintroduir exemplars que hagin estat extrets de la natura[3]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Agave americana». Noms de plantes. Corpus de fitonímia catalana. TERMCAT, Centre de Terminologia. [Consulta: 14 març 2022].
  2. Lazier, Christine. «Un destino trágico». A: La naturaleza: sus fenómenos. 2a. Espanya: Fleurus ; Panini, 2001, p. 87. ISBN 2-215-06612-1. 
  3. Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient «Real Decreto 630/2013, de 2 de agosto, por el que se regula el Catálogo español de especies exóticas invasoras.». BOE, 03-08-2013.

Previous Page Next Page