Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors.
Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Responsive image


Transitmetoden

Animation av planeten CoRoT-9b när den transiterar sin moderstjärna. (Börjar ca 0:15)

Transitmetoden, även kallad fotometriska metoden och passagemetoden, är ett av flera sätt som används för att upptäcka exoplaneter. Hittills har ett antal planeter upptäckts på detta viset. I stora drag går metoden ut på att man observerar en planet som passerar framför den stjärnan som planeten cirkulerar runt. För att man ska se planeten på detta vis krävs att planeten ligger i en sådan bana så den passerar framför stjärnan. Det krävs dessutom att planeten i fråga är såpass stor att den skymmer stjärnan så mycket att teleskop här på jorden kan uppfatta förändringen i ljusstyrka. Om stjärnan dessutom är större än vår egen sol blir det ännu svårare, då det krävs planeter någon gång större än Jupiter för att de ska upptäckas. Rymdforskare räknar med att transitmetoden kommer att ge goda resultat om några år då man sänder upp rymdbaserade teleskop som kan fotografera stora delar av rymden samtidigt.[1] Kepler är ett bevis på detta, då det förkunnades att teleskopet hade över 1000 exoplanets kandidater på listan[2][3].

  1. ^ C-I Lagerkvist, Kjell Olofsson (2003). Astronomi - en bok om universum. Bonnier Utbildning. sid. 126. ISBN 91-622-5374-3 
  2. ^ [1], Aftonbladet artikel läst 7/2-2011.
  3. ^ ”Kepler official site”. Arkiverad från originalet den 20 maj 2011. https://web.archive.org/web/20110520143355/http://kepler.nasa.gov/news/newsaboutplanetfinding/. Läst 3 februari 2011. 

Previous Page Next Page