Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors.
Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Responsive image


Quimiosmosi

Un gradient de concentració d'ions té l'energia potencial per a produir reaccions químiques quan els ions passen a través del canal iònic.

La quimiosmosi és un dels dos modes de biosíntesi de trifosfat d'adenosina (ATP), que es produeix a nivell de membrana. Forma part de l'últim procés de la respiració cel·lular, la fosforilació oxidativa.

Els electrons, que gràcies a la glicòlisi i el cicle de Krebs han estat carregats als transportadors d'electrons NADH i FADH₂, són cedits a la cadena de transport d'electrons (constituïda per quatre complexos proteics situats a la membrana interna del mitocondri). El pas dels electrons comporta l'alliberament d'energia, que és emmagatzemada en enllaços de 36 molècules de difosfat d'adenosina (ADP), per mitjà de l'enllaç del grup fosfat i la síntesi de molècules de trifosfat d'adenosina (ATP).

La relació entre les reaccions de transport de la cadena d'electrons i la reacció de síntesi de l'ATP fou explicada pel bioquímic anglès Peter Mitchell (cosa que li valgué un premi Nobel de química el 1978): mentre que els electrons baixen per la cadena de transport, els ions H+ presents a la matriu són transportats activament a l'espai intermembranal. Així es genera una diferència de concentració dels H+ als dos vessants de la membrana interna mitocondrial. A causa d'aquest gradient de concentració, els ions H+ tendeixen a tornar a entrar per difusió. Com que la membrana és impermeable, per a travessar-la els cal una proteïna de transport: l'ATP sintetasa, un complex enzimàtic que catalitza la síntesi de l'ATP a partir d'ADP i fosfat. D'aquesta manera, la reentrada dels ions forneix a la reacció de síntesi de l'ATP l'energia necessària.

Calen tres protons per a crear una molècula d'ATP. D'una molècula de NADH es produeixen tres molècules d'ATP, car al segon pas per la cadena de transport indueixen la translació de deu protons, és a dir 3+3+3+1, que creen tres molècules d'ATP més un protó de sobres. D'una molècula de FADH₂ es creen aproximadament una i mitja o dues molècules d'ATP (hi ha diverses teories al respecte).

Gràcies a la quimiosmosi, la cèl·lula uneix les reaccions exoergòniqes de la cadena de transport d'electrons a la síntesi endoergònica d'ATP.


Previous Page Next Page






تناضح كيميائي Arabic Chemiosmotická teorie Czech Chemiosmotische Kopplung German Chemiosmosis English Quimiosmosis Spanish Chimiosmose French Quimiosmose GL Քիմիօսմոս HY Kemiosmosis ID Chemiosmosi Italian

Responsive image

Responsive image