Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors.
Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Responsive image


Nabu

Infotaula personatgeNabu

Modifica el valor a Wikidata
Tipusdéu Modifica el valor a Wikidata
Context
Mitologiamitologia sumèria Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gèneremasculí Modifica el valor a Wikidata
Religióreligió a Mesopotàmia Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeTashmetum Modifica el valor a Wikidata
MareSarpanit Modifica el valor a Wikidata
PareMarduk Modifica el valor a Wikidata
Altres
EquivalentMercuri Modifica el valor a Wikidata
Escultura de bronze de Nabu a la Biblioteca del Congrés dels Estats Units.

Nabu (accadi: 𒀭𒀝 ; siríac: ܢܒܘ) va ser el deu mesopotami de la saviesa i de l'escriptura. Segons la mitologia mesopotàmica era fill de Marduk i de Sarpanit. La seva parella era Tasmetu. Està testimoniat a Ebla al segle xxiv aC i apareix al sud de Mesopotàmia a l'inici del segon mil·lenni. Segurament era una deïtat semita introduïda pels amorrites.

Nabu va guanyar protagonisme entre els babilonis durant el primer mil·lenni aC, després de ser identificat com a fill del déu Marduk. També era considerat l'inventor de l'escriptura, un escriba dels déus, el déu patró de les arts racionals i un déu de la vegetació. Se'l considerava un oracle, i se l'assimilava amb el déu Nanna.[1]

El seu temple principal era a Borsippa i s'anomenava Ezida (E-zida = "Temple Pur" en sumeri). La seva estàtua es portava cada any nou a Babilònia perquè presentés els respectes al seu pare. Les tauletes d'argila que mostraven una especial habilitat cal·ligràfica s'utilitzaven com a ofrenes al temple de Nabu. Els temples dedicats a Nabu són nombrosos també a Assíria on era força venerat. Nabu portava una gorra guarnida amb banyes i es representava amb les mans juntes en l'antic gest dels sacerdots. Anava muntat sobre un drac alat conegut com a Sirruix, tal com feia el seu pare Marduk. A l'astrologia babilònica, a Nabu se li associava el planeta Mercuri.

El seu nom podria derivar de l'arrel semita que vol dir "profeta" o "brillant". Estava encarregat d'escriure sobre les tauletes el destí de cada esser humà. Va esdevenir un déu important als períodes tardans neobabiloni i neoassiri. El seu símbol és el càlam, utilitzat per escriure, associat a la tauleta.

El culte de Nabu es va estendre també a l'antic Egipte. Nabu era una de les cinc deïtats no egípcies que s'adoraven a Elefantina.[2] A la Bíblia, es menciona Nabu amb el nom de Nebo, tant a Isaïes[3] com a Jeremies[4]

A l'època hel·lenística, Nabu s'identificava de vegades amb l'Apol·lo grec com a donador de profecies, i com a déu de la saviesa i missatger diví, associat amb el planeta Mercuri, Nabu estava relacionat amb l'Hermes grec, amb el Mercuri romà i amb el déu egipci Thot.[5][2]

  1. Green, Tamara M. The City of the Moon God: religious traditions of Harran. Leiden: Brill, 1992, p. 34. ISBN 9789004095137. 
  2. 2,0 2,1 Leick, Gwendolyn. A dictionary of Ancient Near Eastern mythology. Londres: Routledge, 1991, p. 123, 127. ISBN 9780415007627. 
  3. Llibre d'Isaïes XLVI, 1
  4. Llibre de Jeremies, XLVIII, 1
  5. Bertman, Stephen. Handbook to life in ancient Mesopotamia. Nova York: Oxford University Press, 2005, p. 122. ISBN 9780195183641. 

Previous Page Next Page






Nabu ALS نابو Arabic ܢܒܘ ARC Nabu AZ Набу BE Nabu Czech Nabu (Gott) German Ναμπού Greek Nabu English Nabu Spanish

Responsive image

Responsive image